biblioteczka

[Uzupełnianie w trakcie. Znaczna część książek z poniższej listy dostępna jest w formie cyfrowej, niemniej w wypadku pierwszych trzech polskich książek kucharskich polecam ich wydania krytyczne; w nawiasach zaznaczyłem daty wydań współczesnych i reprintów.]

François de La Varenne, Le Cuisinier françois, Paris 1651.

Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum albo zebranie potraw, Kraków 1682. (Książkę w 2010 r. wydało Muzeum Pałac w Wilanowie, a opracowali ją Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj.)

Anonim, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie, (ok. 1686.), wydali i opracowali Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski, Muzeum Pałac w Wilanowie 2011.

Wojciech Wielądko, Kucharz doskonały…, Warszawa 1783. (Książkę w 2012 r. wydało Muzeum Pałac w Wilanowie, a opracował ją Jarosław Dumanowski, przy współudziale Aleksandy Kleśty-Nawrockiej) i Magdalena Spychaj.)

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy…, Warszawa 18611879,  1885 (reprint: Warszawa 1988), 1893.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za pięć złotych, Warszawa 186018971898.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Baby, placki i mazurki : praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp., Warszawa 1908.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Soki i konfitury : praktyczne przepisy konfitur, soków, konserw, kompotów słodkich i ostrych, galaret, marmolad itp., Warszawa 1908.

Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych, Warszawa 1886.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>