Leniwy wędzący

Dodano 28 października 2016, w ciekawostki, przez smakhistorii

Chęć skracania czasu oczekiwania na różne rzeczy nie jest wymysłem dzisiejszym. Nieustanny pośpiech towarzyszy nam praktycznie od chwili, kiedy oderwaliśmy się – przynajmniej w większości – od cykli naturalnych (oczywiście jest to skrót potężny; uwzględnić by należało jeszcze szereg innych uwarunkowań, ale… ;) ). W związku z tym, w ramach ciekawostki, prezentuję dziewiętnastowieczny przepis na szybkie robienie wędzonek bez wędzenia, czyli Sposób wędzenia szynek i wszelkiego mięsiwa bez dymu:

Do garnca miękkéj wody sypie się funt sadzy drzewnéj i gotuje pod pokrywą tak długo, żeby tylko połowa została. Płyn ten zostawia się tak całą noc, aby się dobrze sklarował, poczém ostrożnie, aby nie zmącić, cedzi się przez sito; powinien być koloru kawy mocnéj czarnéj. Do téj porcyi sypie się garść soli białéj, a po rozpuszczeniu i wymieszaniu, kładzie się mięso urządzone jak zwykle do wędzenia, uważając, aby równo było zamoczone. Szynka potrzebuje mięknąć od 20 do 24 godzin, słonina od 4 do 6, kiełbasa, ozór, półgęski d 4 do 5. Po wyjęciu wiesza się w miejscu przewiewném, aby dobrze obeschło, a trzymać w miejscu suchém. Doskonale się konserwuje i nie starzeje, kolor powinno mieć jasno-żółty. Bierze się garniec zuźli na jedną 20 funtową skrzynkę.

Otagowane:  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>