Pomidory faszerowane

Dodano 18 sierpnia 2016, w na gorąco, przez smakhistorii

pomidZanim zaśpiewać nam przyjdzie:

Addio pomidory, 
Addio ulubione, 
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół. 
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej,
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół.

To cóż, że jeść ja będę zupy i tomaty, 
Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ 
w te witaminy przebogaty.
Addio pomidory, addio utracone 
Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł;

sięgnijmy do przepisu na faszerowane pomidory z książki o tytule skromnym - „Kucharz jarski, czyli zbiór przepisów jak przyrządzić zarówno potrawy smaczne i zdrowe, jak tanie i wykwintne, pod redakcją i według wskazówek D-ra Józefa Drzewieckiego ułożyła Marja Glotz” z roku 1901:

Dojrzałe pomidory skroić z wierzchu, łyżeczką wybrać trochę miękiszu, otwory zaś napełnić farszem, przykryć skrajanemi denkami, albo też nakładać farszu tyle, żeby było czubato, i posypać na wierzch tartą bułką i parmezanem, pomidory ułożyć na półmisku, posmarowanym oliwą i wstawić w piec, żeby się upiekły.

Farsz można robić rozmaity: farsz z grzybów lub pieczarek [...] albo też zrobić farsz z owego wyjętego mięsa pomidorowego, ćwierć funta [ok. 112 g] tartej bułki (na 10 pomidorów), soli, pieprzu, odrobinę czosnku, 2 żółtka, i 2-3 łyżki oliwy.

A skoro farsz rozmaity robić do nich można, wybór mój na pieczarki padł:

Łyżkę masła rozpuścić w rondelku, pokrajane grzyby lub pieczarki włożyć, a skoro sok puszczą, wlać troszkę smaku z włoszczyzny, przyprawić solą, pieprzem i dodać jedną posiekaną, małą cebulkę czyli szalotkę. Dusić na wolnym ogniu, a gdy zmiękną, utrzeć je na massę razem z sosem, w którym się dusiły, a którego powinno być bardzo niewiele. Dodać szczypię ziół aromatycznych, jedno żółtko i tartej bułki tyle, żeby się utworzyło gęste ciasto.

Otagowane:  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>