Gęś pieczona

Dodano 14 maja 2016, w na gorąco, przez smakhistorii

gus

   Dzisiaj czas znów odwiedzić, jak to miał ująć Victor Hugo, wielki wiek XIX, a dokładniej 1897 r.  Niniejszy przepis pochodzi z jednej z ksiąg, wielokrotnie zresztą tu przytaczanej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

   Gęś moda nieco podkarmiona może być smaczna na pieczyste. Po oczyszczeniu gęsii wytrzeć ją solą wewnątrz i na zewnątrz, nadziać drobnemi, winkowatemi, obranemi jabłkami, lub pokrajanemi na ćwiartki, jeżeli są większe, włożyć między jabłka kawałek majeranku, gęś zaszyć i piec w piecu na brytfannie. polewając własnym jej sosem. Przed wydaniem jabłka wyjęte z gęsi pocukrować, obłożyć niemi gęś i polać sosem ściekłem. Dobrze także bardzo smakuje gęś nadziewana kartoflami, gdyż kartofle przesiąkłe szmalcem upieką się wybornie.

Do gęsi polecam podać ciepły sos chrzanowy (przepis)

Otagowane:  

3 Responses to Gęś pieczona

  1. ~monika pisze:

    Chyba nigdy nie przyrządzałam gęsi a bardzo bym chciała spróbować. Muszę koniecznie to zrobić.

  2. Przyznaję, że nigdy nie jadłam pieczonej gęsi :) Muszę to kiedyś nadrobić :)

  3. ~Avatea pisze:

    Dawno gęsi nie piekłam… Może w niedzielę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>